075-6355899
info@iradewi.nl
Toon openingstijden
Ira Dewi Indonesische Specialiteiten
De Werf 1
1502GS Zaandam

Wij Indo's zijn gek van barbecuen. Niet electrisch, geen gasbarbecue maar op een ordinair houtskoolvuurtje. Daar kan geen gas of electrische barbecue tegenop. Bij feesten, verjaardagen of 'selamatans' zijn satés niet weg te denken. Niet alleen in de zomer of als het mooi weer is, ook in de herfst of zelfs in de winter werd er een barbecue aangestoken onder een afdakje. Door weer en wind, alles hebben we over om maar die heerlijke houtskoolaroma te krijgen zoals het eigenlijk hoort.

Het vlees moet minstens één avond in de marinade hebben gestaan zodat de 'boemboe' (marinade) helemaal in het vlees is getrokken. Het maken van de 'boemboe' was altijd de taak van mijn oma of mijn moeder, zij waren dan al minimaal een avond van te voren bezig om de satés te marineren. De recepten waren doorgegeven van generatie op generatie van moeder tot dochter. De volgende dag mocht de 'rijgploeg' aan de slag, de sate's moesten natuurlijk nog geregen worden en dat moest ook strikt volgens een bepaalde manier. Ik herinner mij dat wij (ja ik behoorde toen nog maar tot de 'rijgploeg') altijd de grootste lol hadden met z'n allen in de keuken.

Het aansteken van de barbecue werd altijd gedaan door mijn opa met behulp van mijn ooms. Ook daar waren natuurlijk hele theorieën over hoe het beste houtskoolvuurtje gestookt moest worden. Mijn moeder vertelde mij dat toen zij net in Nederland waren aangekomen (ergens in de midjaren zestig), de buren angstvallig hun ramen dicht sloegen als de familie weer eens gingen barbecuen. In die tijd was barbecuen nog helemaal geen bekend fenomeen in Nederland, maar in het straatbeeld van Indonesië heel gewoon met al die 'paman satés', de straatventers die verschillende soorten satés verkochten.

Eindelijk waren de satés klaar, we moesten er lang op wachten en die heerlijke lucht van de gegrilde satés rook je in de hele buurt. Saté eten wij met 'lontong' (in blokjes gesneden kleefrijst), sommige satés eet je zonder satésaus omdat de marinade zo lekker is zou het zonde zijn om er een klodder satésaus overheen te gooien. Sommige soorten satés eten wij met een ketjap lomboksaus voor de pittige liefhebbers onder ons.

Heeft u ondertussen trek gekregen van dit verhaal, ik wel! Wilt u ook een Indische barbecue? Wij kunnen u een Indisch barbecue pakket in overleg leveren met mijn favoriete satés. Naast onze selectie overheerlijke satés kunnen wij u ook de originele ajam pangang (gegrilde kip met of zonder bot) in diverse marinades zoals boemboe Bali, ketjap pedis of boemboe rujak leveren. Wilt u uw barbecue helemaal afmaken dan hebben wij als paradepaardje dé babi merah (Indische babi pangang). De kipgerechten en de babi merah zijn voor uw gemak reeds voorgegaard zodat u het zelf maar kort op de houtskool barbecue kunt afgrillen. Wilt u meer informatie hierover? Kom dan langs bij ons in de winkel of stuur ons een e-mail naar: info@iradewi.nl

Ik zeg alvast selamat makan!